تفاوتهای اختلال طیف اتیسم(اوتیسم)و اختلال تاخیر گفتار و زبان

تفاوتهای اختلال طیف اتیسم(اوتیسم)و اختلال تاخیر گفتار و زبان
30 آبان 1403

تاخیر گفتار چیست؟

تاخیر گفتار ،تاخیر در استفاده و یا رشد مکانیسم ها و تولید گفتار است. کودکان دچار تاخیر گفتار در تولید گفتار دچار مشکل اند ولی در درک آن مانند دیگر کودکان عمل می کنند.کودکان دارای تاخیر گفتار می توانند از طریق غیر کلامی مانند لبخند اجتماعی، تقلید و تماس چشمی ارتباط برقرار کنند.آنها علاقه مند و قادر به ایجاد رابطه با همسالان خود هستند. در کودکان دارای تاخیر گفتار، مشکلات(اختلال) خواب ،رفتار های کلیشه ای و تکراری ،مشکلات گوارشی و…. به معنای انچه در اختلال اتیسم دیده می شود، وجود ندارد.

رشدگفتاروزبان در کودک دارای اختلال طیف اتیسم(اوتیسم) - مرکز اتیسم اردیبهشت

در6 ماه نخست

  • نوزاد از طریق به کاربردن آواها و اصوات با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار می کند.او از 4 ماهگی اواهایی مانند غان و غون ایجاد می کنند و از 7 ماهگی به غان و غون، صداهای گفتاری نیز اضافه می گردد.

از 6 تا 12 ماهگی

  • در این سن کودک شروع به زنجیره سازی اصوات با هم می کند و اصواتی مانند ماما دادا و بابا را با تون های مختلف گفتاری به کار می برد.از 8 ماهگی کودک علائمی از توجه مشترک را با مراقب خود نشان می دهد. در این محدوده کودک از حرکات پیش کلامی مانند ایما و اشارات استفاده می کند تا ارتباط برقرار یا رفع نیاز کند.

از 12 تا 18 ماهگی

  • در این سن کودکان در حدود 20 کلمه دارند و از انها استفاده می کنند.از 12 ماهگی کودک اولین کلمه قابل تشخیص خود را بیان می کند

از 18 تا 24 ماهگی

  • کلمه هایی که به کار می روند ،از حدود 50 به 200 کلمه گسترش می یابد و کودک قادر است دو تا 3 کلمه را در جملاتی ساده با هم ترکیب کند.

از 2 تا 3 سالگی

  • واژگان کودک افزایش می یابد و کودک بیش از 3 کلمه را در جملات خود به کار می برد که فعل و فاعل دارند و از ضمایر در جمله بندی خود استفاده می کند و تلاش می کند که به زمان بندی در جملات خود توجه کند.دستورات دو مرحله ای را اجرا می کند و اعضای خانواده به راحتی متوجه کلام او می گردند.

در 4 سالگی

  • کودک 1500 تا 1600 واژه به کار می برد.داستانها و حوادث گذشته نزدیک را بازگو می کند.از حروف ربط مانند اگر ،ولی و زیرا استفاده می کند و معمولا افراد غریبه هم متوجه گفتار او می گردند.

با توجه به مایل استون های بالا ممکن است برخی کودکان گفتار را بعد از دیگران آغاز کنند و یا در محدوده های ذکر شده عملکردی مناسب نداشته و یا با تاخیر در محدوده سنی خود عمل کنند به این نحو که ممکن است در 2 تا 3 سالگی عملکرد گفتاری کودکی را داشته باشند که در محدوده سنی 18 تا 24 ماهگی است.

از دلایل تاخیر گفتار می توان به این موارد اشاره نمود:

عوامل ژنتیک.اختلال تاخیر گفتار ممکن است در اعضای دیگر یک خانواده بازهم مشاهده شده باشد.
ممکن است سیستم عصبی کودک با محرک های مختلف اورلود کند. این امر ممکن است در اثر عدم اولویت بندی محرکات گردد که می تواند پیامدهایی چون تاخیر گفتار داشته باشد .
آسیب فک و صورت.در صورت این گونه آسیب تاخیر گفتار قابل پیش بینی است.
موقعیت غیر طبیعی دندانها.
اختلالاتی مانند مشکلات شنیداری و بروز اختلالاتی مانند سندروم لاندو کلفنر،فراژیل ایکس و…

کدام کودکان بیشتر در معرض تاخیر زبان اند؟

  • پسران
  • کودکانی که یکنفر از اعضای خانواده انها درگیر تاخیر زبان یا اختلال ارتباط باشد
  • کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم یا سندروم داون یا سندروم لاندوکلفنر
  • کودکان دارای مشکلات شنوایی و عفونت گوش.

اختلال تلفظ و گفتاردرمانی آن - کلینیک گفتاردرمانی رشد - بهترین مرکز  گفتاردرمانی در اصفهان

تفاوتهای بین اتیسم و تاخیر گفتار

تفاوت در تعریف

اتیسم-اتیسم اختلالی رشدی است که با مشکلات ارتباطی و تعاملات اجتماعی ،رفتار های تکراری و کلیشه ای و محدودیت در رفتار مشخص می گردد.
تاخیر گفتار- تاخیر در استفاده، توسعه، مکانیسم ها و تولید گفتار است.
تفاوت در تعاملات اجتماعی
اتیسم –کودک اتیستیک دچار نواقصی در تعاملات اجتماعی است. آنها نمی توانند ارتباطات اجتماعی را از طریق کلامی یا غیر کلامی(لبخند اجتماعی،تقلید، ارتباط چشمی)مدیریت می کند.
تاخیر گفتار-کودکان دچار تاخیر گفتار قادر به برقراری ارتباط از راههای غیر کلامی هستند. انها قادرند که با همسالان خود ارتباط برقرار کنند و این کار را درست به مانند کودکان عادی دوست دارند.
تفاوت در مشکلات گفتاری
اتیسم-کودکان مبتلا به اتیسم دارای مشکلات مشابهی هم در گفتار و هم در درک گفتار اند و هرچه درک گفتار ضعیف تر باشد پیش اگهی بدتری می توان از کودک اتیستیک دریافت نمود.
تاخیر گفتار-کودکان دچار تاخیر گفتار تنها در تولید گفتار دارای مشکلاتی هستند، اما در درک گفتار مشکلی ندارند.
تفاوت در جبران گفتار
اتیسم-افراد مبتلا به اتیسم که در تولید گفتار مشکل دارند از طریق تقلید یا حرکات و اشارات آن را جبران نمی کنند.
تاخیر گفتار-کودکان دچار تاخیر گفتار عدم توانایی در ارتباط کلامی را از طریق راهکارهایی مانند رفتار های غیر کلامی جبران می کنند.
تفاوت در رفتار
اتیسم-این کودکان دارای رفتار های عود کننده ،کلیشه ای و غیر عادی اند یا اینکه دارای علایق محدود خاص حرکتهای تکراری و کلیشه ای و اختلالاتی در پردازش حسی اند که بر رفتار آنها تاثیر گذار است.
تاخیر گفتار-کودکان دارای تاخیر گفتار رفتار غیر معمول از خود نشان نمی دهند.
تفاوت در تماس چشمی
اتیسم -تماس چشمی یکی از تفاوتهای کلیدی اختلال اتیسم با تاخیر زبان و گفتار است. البته این امر در کودکان اتیستیک هم ممکن است دائمی نباشد اما می توان به آن به عنوان یکی از علائم و نشانه های نخستین اختلال اتیسم اشاره نمود.
تاخیر گفتار- عدم ارتباط چشمی در افراد مبتلا به اختلال تاخیر گفتار و زبان مشاهده نمی گردد.
تفاوت در توجه مشترک
اتیسم-توجه مشترک در کودک مبتلا به اتیسم درگیر مشکلات اساسی است و این اختلال در توجه مشترک که مقدمه ای برتوانایی تقلید و سپس مهارت های یادگیری کودک است تاثیر مستقیم دارد.
تاخیر گفتار- کودک دچار تاخیر گفتار و زبان در زمینه توجه مشترک مشکلی ندارد.

تفاوت در واکنش به نام خود
اتیسم-کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم از همان ماهای ابتدای زندگی به نام خود واکنش نشان نمی دهند تاخیر گفتار-کودکان درگیر با اختلال تاخیر گفتار به نامشان مانند یک کودک 6 ماهه، عادی واکنش نشان می دهند.
تفاوت در تقلید
اتیسم- تقلید درکودکان مبتلا به اتیسم ممکن به درستی صورت نگیرد و همانطور که در یکی از مقالات در مجله روانشناسی بالینی مطرح گردیده است، کودکان مبتلا به اتیسم در نورون های آینه ای خود دچار مشکل اند و این بدین معنی است که کودک ممکن است در امر تقلید مشکلاتی داشته باشد.
تاخیر گفتار-کودکان دچار اختلال گفتار و زبان می توانند تقلید کنند و این امر می تواند در فرایند درمان و بهبودی آنها کمک کننده باشد .
تفاوت درکاربرد کلامی
اتیسم-کودک مبتلا به اتیسم ممکن است بتواند یک ترانه یا یک جمله در یک فیلم یا کارتون را حفظ کند و بدون کم وکاستی آن را دائما بیان کند. اما نمی تواند از آن در گفتار در زندگی روزمره خود استفاده کند.
تاخیر گفتار-کودک مبتلا به اختلال گفتار و زبان می تواند در صورت مجهز شدن به الگوهای کلامی و یا  تقلید از این الگو ها از این موارد در کلام خود استفاده می کند.
تفاوت در بازی
اتیسم- کودک اتیستیک در بازی دچار نواقصی جدی است.این کودکان در تمام مراحل بازی از بازی خود محور تا بازی موازی یا تخریبی و یا وانمودی دچار ضعف ها و نواقص فراوانی اند.
تاخیر گفتار- کودکان مبتلا به اختلال گفتار و زبان در فرایند بازی می توانند عملکرد مناسبی داشته باشند ویا حداقل تظاهر به انجام یک بازی کند و یا تلاش کنند که فرایندی از بازی را ایجاد نمایند

 

اشتراک گذاری:
دیدگاه‌ها
امتیاز دهید:
0 از 5